Viktigt att känna till när man lånar pengar!

important-to-know-when-you-borrow-moneyDet finns många olika orsaker till varför man väljer att låna pengar. Det kan vara en akut situation eller kanske att man vill genomföra ett större köp, så som bostad eller bil. Oavsett varför man väljer att genomföra ett lån så måste man förstå att det faktiskt kostar pengar att låna någon annans pengar. Detta kallas för ränta. Vidare bör man även tänka på att man måste göra en form av återbetalning av lånet, vilket kallas för amortering. Här följer mer information om både ränta och amortering.

Vad är egentligen ränta?

Ränta är, som tidigare nämnts, en kostnad för att man lånat någon annans pengar. När man vill låna så bör man alltid försöka få så låg ränta som möjligt och detta beräknas på årsbasis. Dock så finns det oftast även en avgift som man måste betala för att man lånat pengar. Vissa företag lockar med en ränta på 0%, vilket självfallet kan tyckas vara helt fantastiskt, men då tillkommer oftast mycket höga avgifter. Detta är något som man måste gå igenom ordentligt för att förstå vad som kommer att generera den lägsta kostnaden. När man får fram den verkliga kostnaden, den så kallade effektiva räntan, så kan man bättre förstå den totala kreditkostnaden. På så sätt får man en korrekt uppfattning av hur mycket det faktiskt kostar att låna pengar. Kom därför ihåg att räntefritt inte betyder att lånet är gratis.

Vad innebär egentligen amortering?

När man lånar pengar så måste man också betala tillbaka lånet, vilket kallas för amortering, en återbetalning av lånet. Amorteringen kan delas upp månadsvis eller om man väljer att betala tillbaka allt på en gång. Det beror såklart på hur stor summa man valt att låna. Har man exempelvis lånat till en bostad, vilket oftast handlar om mycket stora summor, så görs normalt delbetalningar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *