Hur fungerar det när man vill låna pengar?

how-does-it-work-when-you-want-to-borrow-moneyAtt låna pengar är något som nästan alla gör någon gång under livet. Det kan finnas olika anledningar till varför man behöver låna pengar, kanske är det något akut som behövs betalas eller så är det en mer långsiktig lösning. Oavsett vad lånet gäller eller varför man behöver pengar som man i nuläget inte har, så finns det vissa grunder i hur man faktiskt går tillväga för att få ett lån. Detta kan dels bero på hur stort beloppet är, hur snabbt man behöver lånet, vilken ränta man kan tänka sig och hur snabbt man kan betala tillbaka.

Generellt sätt när man ska ta ett lån, alltså att man ingår i ett låneavtal, så måste individen vara myndig, med andra ord ha fyllt 18 år. Oftast så kräver långivaren även att man har en inkomst, annars kan det så klart bli svårt att betala tillbaka pengarna. Först och främst ansöker man alltså om att få göra ett lån hos en långivare. Det kan vara en bank eller ett privat företag som arbetar med utlåning av en kreditinstitution.

När man ansökt om lånet och långivaren mottagit ansökan så genomförs en kredit prövning. En kreditprövning innebär att långivaren bedömer hur sannolikt det är att man betalar tillbaka lånet, det vill säga att man testar individens återbetalningsförmåga. En långivare vill vara säker på att pengarna en dag faktiskt kommer tillbaka. Vidare så görs oftast även en kreditupplysning vilket innebär att man ser över individens betalningsanmärkningar, som sker om man inte betalat räkningarna.

Om allt detta går igenom så blir man godkänd som låntagare och lånet utbetalas. Detta kan dock variera beroende på vad det är för typ av lån som man genomfört. Vissa lån betalas ut nästintill direkt, medan andra tar dagar att komma in på kontot. Ett SMS-lån är ett exempel på ett snabbt lån som man kan göra.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *