Hur du går tillväga för att låna 5000 kr

Låna 5000 enkelt

Att låna 5 000 kronor låter för många som en relativt liten summa pengar men för vissa kan denna summa vara avgörande för att klara av räkningarna eller en oväntad utgift. Idag ska vi kolla på hur man kan gå tillväga för att låna 5000 kronor och de saker man bör tänka på innan man ansöker om ett lån.

Jämför långivare

Först och främst behöver man bestämma sig för den långivare som man vill låna pengar av. För att göra detta rekommenderar vi dig att använda dig av en jämförelsesajt för lån. Dessa sajter sammanställer helt enkelt de bästa långivarna i Sverige i en enda stor lista där man sedan, helt gratis kan jämföra och läsa på om varje enskild långivare. På dessa sajter kan du i regel också läsa om kreditupplysningar, effektiv ränta och mycket mer.

Genom att använda dig av en jämförelsesajt för lån som listar lån på 5000 kronor slipper man den tidskrävande processen med att själv leta upp och jämföra olika långivare mot varandra. Vill du veta mer om lån på 5 000 och vilka långivare du bör kolla lite extra på kan du dra en snabb google sökning och besöka någon av alla kostnadsfria jämförelsesajter för lån.

Kolla på den totala kostnaden för lånet

Det största misstaget många gör när dem vill ta ett snabblån och i detta fall ett snabblån på 5000 är att stirra sig blinda på den effektiva räntan. När det gäller snabblån är den effektiva räntan missledande tack vare lånens generellt sätt korta löptid.

Den effektiva räntan kan nå flera hundra procent men den totala kostnaden brukar endast ligga på 500 – 2000 kronor. Se därför istället till att kolla på den totala kostnaden när du jämför olika lån för att få en klarare bild av lånets egentliga kostnad.

Undvik de vanligaste fallgroparna

Snabblån har benämningen “högkostnadskredit” av en anledning och ska hanteras med största ansvar. Att låna pengar spontant kan leda till allvarliga ekonomiska konsekvenser som kan påverka ditt liv i flera år framöver.

  • Ta aldrig ett lån på 5000 för spontana inköp eller konsumtion. Det leder nästan alltid till problem med återbetalningen och sätter en onödigt stor press på din privata ekonomi.
  • Undvik de långivare som tar sina kreditupplysningar från UC (Upplysningscentralen. Dessa kreditupplysningar kan komma att skada din kreditvärdighet vilket kan påverka dina möjligheter att ta framtida lån.
  • Se till att långivaren du lånar 5000 av står under Finansinspektionens tillsyn, gör dem inte det har dem förmodligen inte rent mjöl i påsen.
  • Låna aldrig mer pengar än du behöver för ändamålet. Att låna 15 000 när man egentligen bara behöver 5000 kommer endast leda till en mycket högre lånekostnad helt i onödan.
  • Ha full koll på kostnader och avgifter för lånet. Det är aldrig kul att bli överraskad av dolda eller tillkommande avgifter som man inte visste om.

För att sammanfatta artikeln så bör du helt enkelt läsa på om- och jämföra olika långivare innan du ansöker om ett lån. Gör du detta har du så goda förutsättningar som möjligt för ett lyckat låntagande till en så låg ränta som möjligt.